از جمله خصلتهای نیکویی که باعث اصلاح روابط میشود و نیز سدی در مقابل شیطان و آتشافروزی او ایجاد میکند و از سوی دیگر موجب جذب محبت الهی میشود، ابراز محبت به اطرافیان در مسیر خداوند است.
پیامبر اکرم(ص) در این باره فرمودند: «أَ لَا أُخْبِرُکُمْ بِشَیْءٍ إِنْ أَنْتُمْ فَعَلْتُمُوهُ تَبَاعَدَ الشَّیْطَانُ مِنْکُمْ کَمَا تَبَاعَدَ الْمَشْرِقُ مِنَ الْمَغْرِب؛ آیا به شما خبر ندهم از چیزى که اگر عمل کنید شیطان به اندازه مشرق تا مغرب از شما دور شود؟» تا آنجا که فرمودند: «وَ الْحُبُّ فِی اللَّه؛ ابراز محبت در راه خدا». در این روایت چند نکته حائز اهمیت است، از جمله اینکه عامل اصلی ایجاد اختلاف، دسیسه و مکر شیطان است و دیگر اینکه ابراز محبت در مسیر خداوند باعث دوری شیطان از مؤمنین میشود؛ بنابراین ابراز محبت سنگری در مقابل اختلافافکنی شیطان در روابط متقابل ( با اطرافیان) است.
اما خداوند متعال در آیات قرآن راه ایجاد محبت در دلهای مؤمنین را ایمان و عمل صالح معرفی کرده است طوری که هر اندازه ایمان و عمل صالح در فرد قویتر باشد، خداوند نهال محبت وی را در دل اطرافیانش قرار میدهد؛ در آیه19 سوره مریم(س) خداوند میفرماید «إِنَ الَّذِینَ آمَنُوا وَ عَمِلُوا الصَّالِحاتِ سَیَجْعَلُ لَهُمُ الرَّحْمنُ وُدًّا؛ آنانکه ایمان آوردند و عمل صالح انجام دادند، به زودى خداوند رحمان براى ایشان «در دلهاى مؤمنین» محبّت و دوستى قرار میدهد». امام حسین(ع) در روایتی ذیل این آیه فرمودند: «فَذَلِکَ لِعَلِیٍّ وَ شِیعَتِهِ؛ خداوند اینچنین محبت را برای علی و شیعیان او (در قلوب) قرار داد»؛ بنابراین اوج محبتورزی مؤمنین نسبت به اهلبیت عصمت و طهارت(ع) است که با تقید نسبت به این حب الهی، نمود آن در اطرافیان بروز خواهد کرد، زیرا «چون که صد آید، نود هم پیش ماست».